Matovičovci podporujú štrajk učiteľov, radia nezľaviť z požiadaviek

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) podporujú štrajk učiteľov, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 13. septembra. Pedagógov zároveň vyzývajú, aby nezľavili zo svojich požiadaviek, vládu zasa, aby konečne začala poriadne riešiť problémy v školstve.

"Plne podporujem svojich kolegov učiteľov v ich štrajku a ich požiadavkách. Problémy v školstve sú enormné a dlhodobo sa neriešia a preto je potrebné prikročiť aj k upozorňujúcim opatreniam," povedal dnes v parlamente poslanec a stredoškolský učiteľ Richard Vašečka (OĽaNO), ktorý pokladá štrajk za vhodný.

Zdôraznil, že pri ňom nejde len o platy učiteľov, ale aj o celú koncepciu a deti. Štrajkujúcim učiteľom Vašečka odporučil, aby nezľavili zo svojich požiadaviek a pokiaľ tento štrajk nezaberie, aby zvážili aj jeho ostrejšie formy. Vládu obyčajný poslanec vyzval, aby brala protest učiteľov "s plnou vážnosťou" a aby problémy v školstve riešila. "Má na to mandát," vyhlásil Vašečka.

Ministerstvo školstva by podľa neho malo stiahnuť svoje návrhy noviel školských zákonov, o ktorých má parlament na tejto schôdzi rozhodnúť. Tvrdí, že problémy neriešia. Vašečka by bol za to, aby sa návrhy prerobili aj v spolupráci so všetkými dotknutými stranami.

Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) zdôraznil, že v školstve treba prestať experimentovať. Podporuje štrajk učiteľov aj zvýšenie ich platov. "Nie je možné vychovávať deti za mzdy, ktoré sú neadekvátne," vyhlásil. Obyčajní zároveň pozvali zástupcov štrajkujúcich učiteľov do parlamentu.
 

Vyberte región

mark